Mivel foglalkozik az erdész? 2. rész - A csemetekert

Mindig is szívemhez közelinek éreztem a csemetekerteket.


Már diákkoromban is úgy gondoltam, hogy ez az erdész szakma magasiskolája. Volt szerencsém ilyen helyen dolgozni. Egy ilyen helyet koncentráltabban jár át a szakmai tudás. Minden egyes része egy finoman kidolgozott rendszer egy eleme, ahol épp olyan fontos alkotóelem a pontosan kialakított ágyás, mint a metszőolló. Nem tudunk két lépést tenni, hogy ne a szakma újabb gyöngyszemével találkozzunk. Itt kaphat a növénnyel foglalkozó szakember olyan kihívásokat, amelyek csodákat eredményeznek. Gondoljunk csak az oltott vagy szemzett fákra, vagy a síkban nevelt platánokra! De ilyen helyen teremtődnek a gömb vagy az oszlopos fák is.

Nyár sorfákA csemetekertben folyó munka egyike a modern korunk nyugodtabb foglalkozásainak. - Tudom, hogy aki most olvassa ezt - mint csemetekertes - az felháborodva kiabálja, hogy: „Ilyen hülyeséget! Te sem dolgoztál még érdemben csemetékkel!” - vagy valami hasonlót... De ők gondolják végig a szerencsés helyzetüket! - Szóval, az ember úgy érzi, hogy a csemetekertben repül az idő munka közben.

Csemete metszés

A csemetekertben magból fiatal fát nevelnek, amelyek klasszikusan véve háromévesen kerülnek ki a legkésőbb a kertből. A munka során meg kell határozni - a meglévő felszerelés és az ültetni kívánt fajok tükrében - a technológiát. Ez a munkafolyamat kicsit más tudást igényel, mint az erdőt járó erdészé. A kertben tudni kell, hogy a fafajoknak milyen igényük van a kezdeti szakaszban: melyiket kell árnyalni, mikor kell öntözni, metszeni. A tölgy csemete azt igényli, hogy a hajtása árnyékolva legyen, de a levelei ne. Míg az akác csemete nagyon fényigényes és nem kell árnyalni. A bükk csemete viszont teljes árnyékolást igényel. Egyes esetekben a talaj, fafaj és egyéb tényezők olyan együttest adnak ki, amelyek új kihívásokat állítanak az erdészek elé - ezért a csemetekertekben jellemző, hogy mindig van valami innováció. Van, ahol a talaj olyan kötött, hogy nem megfelelő az eddig használt ültetőgép, így itt újra tervezik, jobbá teszik.

Van, ahol olyan fafajt állítanak elő, amely tüskés, így kezelésük nehéz. Ezeken a helyeken nemesítenek, vagy olyan eszközöket dolgoznak ki, amellyel könnyebb a kezelése. Sóskaborbolya dugvány - tüskétlenítő ollóval is találkoztam már, amely a dugványt egy mozdulattal tüskementessé tette.


Nagy kihívást jelentő munka a csemeték védelme! Míg az állományban álló fáknál egy-egy kórokozóval vagy károkozóval csak tömeges megjelenés esetén kell foglalkoznia az erdésznek, addig a csemetekertben ezekkel is folyamatosan tisztában kell lenni és folyamatos figyelmet igényel ez is.
Számos dologról írhatnék még, ami a csemeték körül zajlik, de úgy gondolom, hogy a föntebbi soraim felkeltették azok érdeklődését, akik fogékonyak erre. Nekik azt javaslom, nézzenek el egy ilyen kertbe, mert a szakma koncentrált tudását vehetik fel magukba.

Modern csemetekert Hollandiában


Manapság egyre kevesebb az igény a csemetére, mivel a modernebb elvárások miatt a természetes felújítás egyre terjedőben van, ami a szakmát is arra sarkalja, hogy ennek megfelelően újabb technológiát dolgozzanak ki az erdők felújítására.

A következő cikkben a kialakuló erdő első éveiről lesz szó.

Szerző: Balázs Gábor - erdész

Fotók: Internet

http://erdozugas.blogstar.hu/./pages/erdozugas/contents/blog/32430/pics/lead_800x600.jpg
csemetekert,erdész,Lexikon,tanulás,Tudásbázis
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?