Vadászható vadfajok 5. - Dámszarvas

Az eredetileg a balkánon honos dámszarvas betelepítéssel került hazánkba a 18. század környékén (bár vannak elméletek, hogy régebben honos volt nálunk), és jó alkalmazkodó képességének köszönhetően hamar közkedvelt „parkvad” és vadászható nagyvad lett. Terület tekintetében a szárazabb területektől kezdve a ligetes erdőségekig bárhol jól érzi magát, csak legyen elegendő legelni való lágyszárú növény, rügy és levél, de a bükk- és tölgymakkot, valamint télen a fák kérgét sem veti meg.


 
Aki egyszer is látott már dámszarvast, az onnantól kezdve már biztos mindig megismeri világosbarna alapon fehér pettyes hátáról és a kifejlett bikák jellegzetes lapátos agancsáról.
Szükséges is van erre a csodálatos fejékre, hiszen a dámtehenek (illetve a még nem ellettek, az ünők) számára többek közt az agancs mérete is sokat elárul hordózójának koráról és egészségi állapotáról, ami fontos tényező, hogy a leendő borjak a lehető legéletrevalóbbak legyenek.

De a bikák nem elégednek meg ennyivel: a párosodási, azaz a barcogási idő alatt – amit minden jól nevelt dámszarvas októberre ír be a naptárába – hangos horkantás-szerű hangot hallatva „barcognak” (náluk ez a szerenád), sőt, un. barcogó gödröt/teknőt is ásnak maguknak. Ebbe a mélyedésbe aztán belehalmoznak mindent, ami az DNS-ükről információt szolgáltathat a tehenek számára, akik eme szaganyagok és a bikák udvarlásának, valamint az agancs és erőnlét alapján választják meg, hogy ki lesz a következő év május-júniusában születendő utód apja. 

A szarvasfélékre jellemzően fehér pettyes háttal születő, általában zsemleszínű borjak hamar, egy óra alatt lábra is állnak. A tehenek azon sem csodálkoznak el, ha a kicsi esetleg tejbegríz színnel (fehér dám) vagy ellenkezőleg, étcsoki sötétségű barna szőrrel (fekete/barna dám) születik, mert ez a két színváltozat is előfordulhat náluk. Ami viszont minden dámszarvason is megtalálható, az fehér hátsó fertály, az un. tükör, ami világos színével a figyelemfelkeltésben segíti őket az esetleges veszélyhelyzetnél, amit ha sikeresen észlel, akár 16 éves koráig is elélhet. A legszebb, legnagyobb agancsot 10-12 éves kora körül rakja fel a bika.

A dámszarvas szavunk a német damwild szó tükörfordításából származik.

A dámszarvas vadászati idénye:
dámbika: október 1. – február utolsó napja (érett bika: - november 30.)
dámtehén, -ünő: október 1. – január 31.
dámborjú: október 1. – február utolsó napja

Szerző: Jóba Kati - vadgazdamérnök, állatgondozó

Fotók: Internet

http://erdozugas.blogstar.hu/./pages/erdozugas/contents/blog/32287/pics/lead_800x600.jpg
dámszarvas,dámvad,Leírás,Lexikon,tanulás,Tudásbázis,vadászat
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?