Hová tűnik a mezei nyúl?


Augusztus van, izzad minden testrészem. A vendég, akivel bőszen sípolgatunk, elhűlve csodálkozik, hogy mennyi nyúl szaladgál a tarlón. A akg-s lucernasávon világít a szemük, mint a karácsonyfa izzókészlet. Majdnem én is örülök. Tavalyi nyúlvadászaton alaposan megvámoltuk az állományt és lám, mégis sokan vannak. Persze láttunk már ilyent.

Szeptember. Első lámpázások rekkenő hőség, még este is. Mintha kevesebb lenne a nyúl. Persze, meleg van, nagy a takarás stb.

Október vége, első nyúlvadászatok. Nyulak szabadságra mentek?

November. Határ letakarítva. Hajrá, lámpázás! Első döbbenet. Vannak üres területek. Rátévedünk egy gazos tarlóra, aminek sárgul a levele a gyomirtótól. Kb. 100 ha. Aratás után sok nyulat láttam a sarjúkelésen. Átjárom alaposan. Egyetlen nyulat sem látok. Ez már a harmadik ilyen év.

Elgondolkodik a vadgazda, hogy mit csinál rosszul. Amikor vadászni kezdtem 92-ben, egy-egy nyulat vihettünk haza vadászrészként, ennyit is lőhettünk. Alig volt nyulunk. Aztán egyszer elkezdett gyarapodni az állomány. Magától. Nagyon lassan. Elkezdtünk csapdázni és a rókaállományt drasztikusan csökkenteni, ami nagyon látványos eredményeket hozott. Ott ahol a kezelés előtt 70 puskával 25 nyulat lőttünk, két év múlva 125 nyúl feküdt a terítéken. Ugrásszerűen megnőtt az állomány. Ez tartott néhány évig és az állomány összeomlott. Csak néhány helyen maradt magasabb sűrűségben. Ott is csak erős ragadozó kontroll mellett.

Ismert, hogy az kevés a nyúl számára, ha nem eszik meg, neki is kellene enni, főként a táplálékhiányos augusztusban, szeptemberben. A csavar a történetben, hogy onnét is eltűnni látszik a mezei nyúl, ahol megfelelő mennyiségű pillangós foltok, szegélyek állnak rendelkezésre egészen az első fagyokig. Javult az élőhely, csökkent a rókák létszáma és mégsem tudjuk hathatósan megállítani a csökkenést.

Feltételezem, hogy a történetben szerepet játszik a rágcsálókra jellemző állományhullámzás, amit a hörcsögöknél és a pockoknál is tapasztalunk a gradációt követő összeomlás során. Az állomány vadászat nélkül is összeomlik, azaz ha elért egy bizonyos szintet az elhullás beállítja a létszámot. Tanulta mindenki, hogy a felesleget kellene eltávolítani, ami számítható a szaporulatból stb. Egy bajom van, azaz több is. 1980-as, 90-es években készült tanulmányokkal dolgozunk. Azaz, nem dolgozunk.

Egy valami biztos. A változás a természetben. A nyúlállomány összeomlása bekövetkezik még a vadászidény kezdete előtt. Októberben szinte még nyár van, és alig lehet nyúlra vadászni. Az állomány igazi felmérése sokszor lehetetlen, a próbavadászatokkal szintén elcsúszunk egy késői időpontra. Nagyon kevés helyen vizsgálják, az éves szaporulat mennyiségét. Valójában nagyon keveset tudunk kanálfülű barátunkról.

Azt gondolom, hogy a rókaállomány szabályozása megoldott dolog. Vannak jól működő módszerek. Nem tudom, hogy a vaddisznó milyen hatással lehet a nyúlállományra, mert nem vizsgáltam soha. Azonban az nagyon jól látszik, pl. az én szolgálati területemen, hogy a vaddisznóállomány nő, a nyúl pedig csökken. A legtöbb apróvadas területen is kimutatható az OVA szerint. Lehetségesnek tartom, hogy a csökkentett rókaállomány hatására a kisragadozók állománya emelkedett. Ennek is jó lenne utána nézni.

Nem tudom, mikor voltak utoljára vérvizsgálatok monitoring szinten. Nem ismerjük a mezőgazdaságban használt vegyszerek másodlagos hatásait. Nem tudjuk, hogy miért lehetséges, hogy egy ilyen szapora faj, kedvező körülmények között is csak stagnál.

Nemrégen egy barátom arról értekezett, hogy a felsőoktatás mennyi pénz fecsérel felesleges kutatásokra. Valójában nekünk kellene megmondanunk, hogy mit kutassanak, persze finanszírozni is, mert az állam egy lyukas petákot sem fog adni. Ha csak 100 ezret adnánk össze érdekelt vadgazdálkodási egységenként, a kamaráktól, pályázatokból, elegendő pénz lenne a vizsgálatok elvégzésére. Persze tudom, vannak mindentudó vadászok, akik megmondják a „frankót”, de a többségünknek, ha őszinték akarunk lenni, halvány fogalmunk sincs, hogy mik az igazi okok, amiért szépen lassan elfogy a nyúl, pedig eleget foglalkozunk vele.

Szerző: Farkas Tibor - hivatásos vadász

Fotók: Internet

http://erdozugas.blogstar.hu/./pages/erdozugas/contents/blog/32261/pics/lead_800x600.jpg
mezei nyúl,nyúl,vélemény
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?