Vadászható vadfajok 3. - Muflon


A muflon a ma élő házi juh őse, és igazán érdekes történet az övé: sokan úgy tartják, hogy a muflon őshazája Korzika és Szardínia, de genetikai kutatások alapján megállapították, hogy muflon eredeti élőhelye a Kaukázusban a Van-tó környétől az iráni Zagrusz-hegységig terjedt és innen hozhatták át háziállatnak a Földközi-tenger szigeteire kb. 7000 évvel ezelőtt (Náhlik A.). Ettől kezdve már viszont jogosult lett európai muflon névre (Ovis aries orientalis) és a korzikai-szardíniai muflonok közül kerülhetett a brüsszeli és a frankfurti állatkertekbe az a 10 példány is, akiket Forgách Károly gróf telepített be vadászati célra a ma szlovákiai Nyitra megyei Gimes vára melletti vadaskertjébe az 1868-69-es években.  Mára már Magyarország több vadaskertjébe és erdőterületére betelepült és hazánk középhegységeiben mindenütt megtalálható.

Forgách Károly gróf

A hímek, azaz a kosok impozáns, már-már nemesi megjelenését az élete során egyre hosszabbra, ívesebbre növő szarva, az un. mufloncsiga adja (bár élete delére, a 8. év környékére a kopás elérheti a növekedés mértékét), a trófea rekord (2016.) 97,95 cm volt 2004-ben Bajnán.

Kell is neki ez a fejék, hiszen nem véletlen a ’faltörő kos’ kifejezés: az október-novemberi üzekedés során a kosok hatalmas lendülettel futnak fejjel egymásnak, hogy megküzdjenek nőstényekért, akiket az első ellésig vagy másodéves korukig jerkének hív a szakirodalom, ezután az anyajuh elnevezéssel illetik őket.

A sikeres üzekedés után március környékén jönnek világra a tejkaramella színű bárányok.

Szarvalt jerke

Később besötétednek, a nőstényeknek sötétebb barna színűre vált a szőrük, míg a kosokra a feketés-vöröses bunda jellemző, és így még feltűnőbb télen a hátukon egy fehér folt, ún. nyereg.

Vadászati idénye (2016.):

muflonkos: szeptember 1. – február utolsó napja

anyajuh és jerke: szeptember 1. - január 31.

bárány: szeptember 1. - február utolsó napja

Szerző: Jóba Kati - vadgazdamérnök, állatgondozó

Fotók: Internet

Címkék: Lexikon, muflon, tanulás
http://erdozugas.blogstar.hu/./pages/erdozugas/contents/blog/31702/pics/lead_800x600.jpg
Lexikon,muflon,tanulás
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?