Vadászható vadfajok 2. - Vaddisznó

A házi sertés ősét, a vaddisznót, a világon mindenki ismeri, Észak-Afrikától, Indián át Észak-Amerikáig, épp ezért több alfaja alakult ki az évmilliók során – nálunk az európai vaddisznó a jellemző (Sus scrofa scrofa).

A vaddisznók komoly rangsoron alapuló női-, azaz „koca-közösségben”, közismert nevén kondában élnek. A kanok külön járnak, csak a novembertől januárig tartó, ún. búgási időben keresik fel a kocákat, aminek eredménye 16-21 hét múlva átlag 4-6, de akár 12 malacból álló alom is lehet.

Az elképesztően apró, 30-40 cm hosszú, általában zsemleszínű, mindig fehér csíkos hátú malacok között már hamar kialakul az ún. csecssorrend, és ez a rangsor akár egész életükben meghatározza a helyüket a kondában. A vadmalacok aztán 4 hónapostól 1 éves korukig a "süldő" elnevezésre tarthatnak számot – ha nőivarú, akkor "emse" süldő, a fiatal hímeket pedig "kan" süldő névvel illetik.

Süldő korukra már a csíkjaik is elhalványodnak, kezdik a felnőtt állatokhoz hasonló szürkés-feketés-barnás színezetet felvenni, mellette elkezdenek hosszú szőrszálakat, sörtét is növeszteni a hátukon és lassan a tejről áttérnek a vaddisznók rendkívül változatos étrendjére, amiben a köztudott tölgy- és bükkmakkon túl többek közt gombák, gyökerek, férgek, csigák, apró rágcsálok, madártojások, gyümölcsök is találhatók, de akár dögbe is belekóstolnak.

Táplálékkeresésükben nagy segítségükre van a rendkívül érzékeny orrkorongjuk, más nevén az ún. "túrókarima". Ez a változatos táplálkozás jó hatással van rájuk, mert mikor a végleges méretüket az átlag életkoruk feléig, 5-6 éves korukra elérik, a kb. fél kilós malacból 100-150 kg-os koca vagy akár 85-95 cm marmagasságú, 150-200 kg-os kan fejlődhet. 

A másik feltűnő jellegzetességük a meghosszabbodott szemfogaik, amit a kanoknál agyarnak, a kocáknál kampónak neveznek, és amik éveik számának gyarapodásával növekszik, veszélyesen élesre csiszolódik, és komoly trófea a vadászok számára.

A jelenlegi rekord vadkan agyar 27, 5 cm (2003. Budakeszi).

Vadászati idénye (2016.): egész évben

Szerző: Jóba Kati - vadgazdamérnök, állatgondozó

Fotók: Internet

http://erdozugas.blogstar.hu/./pages/erdozugas/contents/blog/31521/pics/lead_800x600.jpg
Lexikon,vadászat,vaddisznó
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?