A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központja az év látogatóközpontja

„Az év ökoturisztikai létesítménye 2016” díj látogatóközpont kategóriájának megosztott I. helyezését nyerte el a Gemenc Zrt. Pörbölyi Ökoturisztikai Központja. A pályázat a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésében valósult meg. Az értékelés fő szempontjai az ökoturizmus alapelveinek való megfelelés, látogató- és családbarát jelleg színvonala, ötletesség és használhatóság voltak.

Az előzetes értékelés során a bírálóbizottság vizsgálta, hogy a létesítmények mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek, vagyis pontozták többek között a természeti és kulturális erőforrások fenntartható használatát, a résztvevők számára nyújtott autentikus élményeket, a terület értékeinek alapos és élményszerű megismertetését, illetve a létesítmény tudatosan oktató és szemléletformáló szerepét is. A második fordulóba jutott pályázatokat helyszínbejárás során értékelték, látogató- és családbarát jellegük figyelembevétele alapján.

A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központja Pörbölyön komplex, családbarát és a mozgáskorlátozottak számára akadálymentes szolgáltatásokat biztosít. A több feladatot ellátó központ a bakancsos, a kerékpáros, valamint a vízi turistáknak és az erdei vasút szerelmeseinek egyaránt izgalmas élményeket ígér. Innen indulnak a legérdekesebb és legnépszerűbb gemenci kirándulások, többek között az „Igazi szarvasbőgés-hallgató túrák” is.  A látogatókat a fogadóépület várja büfével és ajándékbolttal, jegypénztárral, baba-mama szobával, de itt található a Gemenci Erdei Vasút végállomása is, amelyet Lassi megállóhellyel együtt akadálymentesített az erdőgazdaság. A kerekesszékek felemelésére alkalmas, lifttel felszerelt akadálymentesített vagon is rendelkezésre áll. 2 db elektromos terepjáró kerekesszék pedig azt biztosítja, hogy a mozgásukban korlátozottak bejárhassák az erdei utakat, az ökoturisztikai központ közelében lévő arborétumot, vagy éppen felkeressék a Gemenci erdő területén lévő vadmegfigyelőt.

A Gemenc déli kapujában, Pörbölyön 2014-ben olyan ökoturisztikai fejlesztések jöttek létre, amelyeknek eredményeképpen interaktív és élményadó módon jelenik meg a látogatók előtt Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének növény- és állatvilága, valamint látványosan elevenednek meg a magyar erdő- és vadgazdálkodás, a halászat és a méhészet évszázados értékei. 

A „Gemenc kincsei – élet az ártéri erdőben” című interaktív kiállítás az információk befogadását audiovizuális elemekkel is segíti a látogató számára. Digitális mikroszkóp és gímszarvas csontváz, színes monitorok és látványos tablók, az erdőgazdálkodás tárgyi emlékei, valamint különleges preparátumok korszerű tárlatkialakítással várják mindazokat, akik élményszerűen kívánják megismerni a Gemenci erdő teljes életközösségét, az erdész évszázados hivatását, valamint a Sárköz népművészetét.

Az idén felújított erdei iskola épületében a tanterem bútorzata teljesen megújult, és berendezése az erdőpedagógiai foglalkozásokon hasznos szemléltető eszközökkel bővült. Az eddigi három nagy hálóterem helyett tizenegy kisebb szoba készült el, az 5-6 ágyas hálótermek mellett 2-4 ágyas, fürdőszobás, légkondicionált szobákat is berendeztek.  A földszinten akadálymentes szoba, vizesblokk és fürdő is helyet kapott, az étteremhez fedett terasz kapcsolódik.

Az Ökoturisztikai Központ fejlesztéséhez kapcsolódik a Nagyrezéti Méhészeti Gyűjtemény.  A Baja és Körzete Méhész Klub Egyesület közreműködésével a méhészet tárgyi emlékeit, a méhek munkáját üvegfalu kaptárok és valódi méhcsaládok segítségével mutatják be. A kiállítás mellett gyertyaöntő műhely és előadóterem is található. A gyűjtemény az erdei vasút újonnan kialakított nagyrezéti megállójából induló gyalogösvényen közelíthető meg.

Lassiban – ahol akadálymentesített peron segítségével mozgáskorlátozottak számára is lehetőség nyílik az erdei kirándulásra – a Halászati Kiállítás diorámával és halász szerszámokkal, az erdészház melletti istállóépület pedig egy ártéri terepasztallal és egy halászháló készítő műhellyel várja a kirándulókat. Az erdei vasút ezen megállójának egyik különlegessége a Magyarországon egyedülálló varsamászóka. A szabadtéri játék segítségével a gyermekek játszva ismerhetik meg a dunai halászati kultúra kiemelkedő eszközének, a varsának a működését. A megfáradt turistát pihenőpark, erdei játszótér, esőbeálló és kiépített tűzrakó hely várja. Az Alföldi Kéktúra szekszárdi dombvidékét a bajai Duna-híddal összekötő szakasza közvetlenül érinti a megállót.

A 2014 májusában átadott és még abban az évben az év ökoturisztikai tanösvény első helyezését megszerző Molnárka tanösvény a Gemenc Zrt. Pörbölyi Ökoturisztikai Központjától 8 km-re északra, a Gemenci Erdei Vasút Malomtelelő és Lassi megállója között található. A tanösvényen kirándulók a Molnárka (tavi molnárpoloska) segítségével interaktív módon (háromszög forgató, céltávcső, memóriajáték, stb.) ismerhetik meg az ártéri erdő kincseit. Az ide látogatók többek között információt kaphatnak a gemenci erdő kialakulásáról, az ártéri erdőben élő nagyvadakról, a madárvilágról, az erdei virágokról, gombákról, az itt található fekete dióról és egyéb fafajokról, az ártéri erdőgazdálkodásról, valamint a hajómalmokról. A tanösvény egyik megállója az időszakos vízjárású Malomtelelő-tó partján található, ahol egy madármegfigyelő toronyból jó szerencsével akár réti sast és fekete gólyát is láthat a kiránduló.

A Gemenc Zrt. az elmúlt évtizedben tervszerűen és tudatosan fejlesztette ökoturisztikai szolgáltatásait. Az erdőgazdaság fontosnak tartja, hogy mind a bakancsos, mind a kerékpáros vagy éppen a vízi turizmus megfelelő színvonalon elérhető legyen az állampolgárok számára. A számos fejlesztést az elmúlt időszakban több díjjal is elismerték. „Az év ökoturisztikai tanösvénye 2014”, a „Dél-Dunántúl Turizmusáért”, és a mostani, „Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2016” megtisztelő elismerések további fejlesztésekre ösztönzik a Gemenc Zrt.-t.

Gemenc Zrt.

Fotók: Baricz Árpád/Gemenc Zrt.

Címkék: Hírek
http://erdozugas.blogstar.hu/./pages/erdozugas/contents/blog/30603/pics/lead_800x600.jpg
Hírek
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?