Technika vs. vadászetika

Éjjellátó, hőkamera, akár 1000 méteres távra világító lámpa, Aimpoint, rádiójellel működő vadjelző (elektromos kapásjelző), lézer irányzék, lesfűtés ésatöbbi.

Aztán “részünkről” a felháborodás, amikor felerősödnek a vadászat ellenes hangok. Kikérjük “magunknak”, hogy ők nem is értenek hozzá, meg a biztos és gyors ölés a cél, hogy az állat ne szenvedjen. Mert “mi” etetjük a vadat télen, meg védjük a gazdák veteményét és a baromfiudvart is Vuktól és Karaktól. Mert mit tud az egyszeri városi sötétzöld természetvédőcske a vadászatról? Semmit. Nem tudja, milyen veszélyes, ha úgy kell lövést leadni koromsötétben, hogy csak a mozgást hallja és mindenképpen lőni kell, mert a puskának dolgoznia kell! Meg különben is, ha nem látjuk éjszaka az Életbikát, akkor hogy lőjük meg?

Hány olyan kép jön szembe velünk az internet sztrádájáról, amelyen idehaza fegyverlámpákkal pózolnak az elejtett bika felett? És hány hirdetéssel találkozunk, mely a céltávcsőre szerelhető éjjellátókat, mobiltelefonra szerelhető mini hőkamerát, lézervetős irányzékokat stb. hirdet vadászoknak?

Két esetben látom elfogadhatónak a hőkamerát és az éjjellátót. Vadlétszám becsléskor, megfigyelésre, kizárólag a vadászatra jogosultak által használva, illetve háborúban. De a vadászat nem erről szól. Tény, nagyteljesítményű lőfegyverekkel dolgozunk, jóval kevesebben íjjal. A cél a tökéletes lövés, a gyors terítékrehozás, a sebzés elkerülése. Ám a vadnak is szüksége van pihenőidőre. Csodálkoznak sokan, hogy disznót ma már nem látni nappal, hogy éjjeli állat lett belőle. Miért? Mert nem “hagytunk” nekik egy perc nyugtot sem, az elmúlt jópár évtizedben.

Fegyverlámpát is maximum vadkárelhárításon vagy utánkeresésnél engedélyeznék. Lővilág után hagyjuk a vadat pihenni! Mi sem szeretjük, ha a főnök este tízkor hív telefonon…

De beszélhetünk az Aimpoint “szükségességéről” is. Akinek nem megy a sörétlövés, Aimpointtal sem fog. Ne technikával kompenzáljuk bizonyos képességeink hiányát!

 

Kap ezen kis írás majd hideget és meleget, hogy általánosít, hogy a hazai vadászokat önjelölt szabadságharcosoknak és robotzsaruknak titulálja. Nem erről van szó. A tendenciára szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy szép dolog a technika fejlődése, de a vadászat szépségét és korrektségét veszi el a kütyük és okostelefonos applikációk használata.

Legyünk százszor inkább Tutajosok, akik semmit nem tudnak csak tanulnak, hibáznak, gyakorolnak, de fejlődnek. Szemléletben és hozzáállásban. Tisztelik a vadat és a természetet, nem pedig küzdenek ellene és végképp nem akarják legyőzni.

http://erdozugas.blogstar.hu/./pages/erdozugas/contents/blog/30037/pics/lead_800x600.jpg
etika,háború,hagyomány,vadászat,vadászias,vélemény
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?