Római tálban sült mezei nyúl, mazsolás rizzsel, házi feketeribizli lekvárral.

Tavaly karácsony előtt került terítékre egy bokrászó vadászaton, a Káli-medencében, eleddig pedig kényelmesen aludta téli álmát a fagyasztó egy nyugodt sarkában.

Eredeti szakmám a vendéglátás, így nem áll tőlem távol, sőt, szívemnek igen kedves a konyhai sürgés-forgás. A család hölgy tagjai (nejem és lányaim) kifejezetten jóízűen eszik amit sütök-főzök, a vadhús pedig - immár sokadszorra bebizonyosodott -, egyik nagy kedvencük.

Ritkán fordul elő, hogy receptet követek, inkább inspirációt gyűjtök belőlük, hogy aztán kedvemre és fantáziám szabadon engedésével alkothassak. Így készült e nyúlsült is.

Először is kiolvasztottam a nyulat, ami nagyjából egy éjszaka alatt meg is történt, majd egy gyors fürdésre köteleztem tapsifüles őkelmét.

Szárazra töröltem

és részekre bontottam. A hátsó combokat levágtam a medencéről, leválasztottam a bélszínt, illetve a nyúlgerinc hátsó, színhússal bevont részét is különszedtem. A mellső lábakból csak a bal volt menthető.

Ezután a fűszerezés következett. Tárkony, borsikafű, rozmaring és szerecsendió adják az ízek gerincét, a borókabogyó és a babérlevél kiegészítő ízként van jelen a végső alkotásban. A fokhagyma azért kell bele...mert kell. Mert fokhagyma nélkül nincsen semmi. A fokhagyma az alfa és az ómega maga. No meg a füstölt szalonna.

Ezen alkotóelemek elegyében meglapult a nyúlfi

Egészen addig, amíg a római tál (vagy ahogy mi otthon hívtuk Römertopf) ázott és megszívta magát vízzel.

Majd egy óvatlan pillanatban, amikor a tál kellően kiáztatta magát, nyulunk beugrott és betakarta magát finom, füstölt szalonnával. Fázós lehet, mert egyből a sütőbe kéredzkedett, rögtön 180 fokra, majd fél óra múlva megelégedett már 160 fokkal is, melyben egy órát párolta magát.

Mindeközben, csak, hogy ágy is készüljön e lusta nyúlnak, előkészítettem a köret hozzávalóit, rizst és mazsolát. Vadsülthöz szerintem a mazsolás rizs kötelező velejáró.

Egy egyszerű párolt rizs alappal kezdtem, olajon megpirítottam a rizst

Felöntöttem 1,5-1,7-szeres forrásban lévő vízzel, kis sót adtam hozzá.

Pár perc forralás után a mazsola is ment fürdeni, majd fedő alatt készre pároltam őket.

Eközben, egy óra elteltével megnéztem, mi történik a sütőben. A hús már nem nyers, de nem is puha, így visszatettem, további szauna-kezelésre.

 

Ami tanulság, hogy a több, mint kétórás sütési időt lerövidítsük, a húst célszerű 20 percre előfőzni, így a rostok gyorsabban fellazulnak és a sütést követően omlós, porhanyós lesz az étel. Én ezt elmulasztottam, így folyamatosan locsolni kellett sütés közben, hogy a végső, igazán fenséges összhatást elérje.

Házi feketeribizli lekvárral tálaltam.

Vagy nem mondtak igazat vagy tényleg ízlett nekik, de a lányok az utolsó falatig eltüntettek mindet.

Jó étvágyat!

http://erdozugas.blogstar.hu/./pages/erdozugas/contents/blog/29999/pics/lead_800x600.jpg
családi ebéd,élmény,gasztro,nyúlsült,sütés-főzés,ünnep,vadételek,Vasárnap
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?