Gasztrofesztivál, nyomokban vadhúst tartalmaz

Friss nagycsaládosként gondoltam, összeszedem az aprókat és a nagyokat és megmutatom nekik, milyen egy igazi vadászati, vadgasztronómiai fesztivál.

Sajnos az M7-esen Érd után belefutottunk egy balesetbe, illetve az annak köszönhető 3 km-es dugóba, így éppen délre, ebédidőre értünk Soponyára. Első észrevételem az volt, nincsen kitáblázva merre is kellene menni, hol található az esemény. Egyetlen "Rendezvény" feliratú tábla mutatta csak az irányt.

A késői érkezésnek köszönhetően csak a legtávolabbi parkolóban volt hely, így jó 10 percet kellett gyalogolni a pénztárakig. Ezen a szintidőn az sem segített, hogy a két nagyobb lányom háromfelé szaladgált.


A belépőjegy 14 éves kor felett 1000 Ft/fő volt, mellé lehetett vásárolni 1500 Forintért kóstolójegyet. Illetve lehetett volna, ha nem fogyott volna el. Így újabb sorban állás következett az információs pultnál, majd belevetettük magunkat a forgatagba.

A bejárattal szemben a réten állt a nagyszínpad, melyen érkezésünkkor néptáncosok csoportja ropta.

A vásársoron vadászruházat, kiegészítők, fazekas-, üveg- és kovácsoltvas termékek, valamint kürtős kalács, hamburger, sajt, tepertő, házi, kovásszal készült kenyér volt fellelhető.

Ezen a részen átérve kerültünk a vendéglátós részre, a gasztroudvarba, ahol kézműves sör, ökörsütés, sajtos, süteményes standok roskadoztak a földi javak alatt, míg mellettük békésen megfértek a borászatok és pálinkafőzők standjai is. Sajnos, mivel vezettem, nem élvezhettem ez utóbbiak kínálatát, maradt az ásványvíz.

Mivel mindenki éhes volt, ezért gondoltam az ökörsütőnél beváltjuk a kóstolójegyeket, de ökör nem volt. Cserébe fenséges vadmalacsültet ehettünk, melynek adagját magam keveselltem az 1500 Forintért cserébe, még úgy is, hogy egy zsemlét és bizarrul zacskózott savanyúságot kínáltak mellé.

A rögtönzött ebédet követően én gyorsan megnéztem a szakmai standokat. Tornado vadkerítéseket, Ariat lábbeliket, Blaser puskákat, Vadászati Földkönyv szoftvert, illetve különféle erdészeti, vadászati, "outdoor" terméket vonultatott fel e szekció.

A nap legelgondolkodtatóbb látványát mégis a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Szervezetének standja biztosította számunkra. Őszintén, nem is értem, egyáltalán minek foglalták a helyet...

Majd (szó szerint) nyakamba véve az egész családot, a trófeaszemlét is megnéztük, ahol szebbnél szebb gím és őzbak agancsok, dámlapátok, mufloncsigák és agyarak voltak láthatóak. Nem egy aranyérmes vagy világrekord trófeát láthattunk. De beszéljenek a képek önmagukért.

Végül, de nem utolsó sorban, megnéztük mit kínál "A" gasztrofesztivál. Ami elszomorított, hogy nagyon VIP sátrak tömkelege volt látható, egyértelműen ott az egyenlőbbek, a reprezentálók főztek versenyt egymással és licitáltak egymásra kilogrammokban és vadásztörténetekben. Sajnos, mert úgy lehetett volna igazán egy, a "pórnép" számára is érthető és igazán élvezhető esemény. A színpad előtti réten igazából lézengtek csak az emberek.
A "sztárfellépő" Danics Dóra pedig szenvedett a színpadon egy sort, nagyjából félóra időtartamban.

A lányaim elfáradtak, így a baranta bemutatót már nem tudtuk megnézni, hanem a parkoló felé indultunk.

Noha vadgasztronómiai fesztiválként hirdették, a nagyközönség számára egy étel-ital kínálatban nem túl gazdag, ámde drága, valamelyest vadászati témával kiegészített jamboree volt, melyen belül (amolyan állam az államban) zártkörű VIP partit tartottak egymásnak a különböző szervezetek.
Ha műkedvelőként nézem, akkor érdekes, ízes, illatos és gazdag rendezvény volt. Vadászként kissé elszomorított a helyzet, mert ebből az eseményből sokkal, de sokkal többet ki lehetett volna hozni.

http://erdozugas.blogstar.hu/./pages/erdozugas/contents/blog/29976/pics/lead_800x600.jpg
élmény,hagyomány,sógor-koma,ünnep,vadászat,vadászias,vélemény
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?