Balatonba Fojtott Vadászok

Levelet hozott a posta. Levelet, elkeserítőt. Sajnos a vadászat is az egyenlőkről és az egyenlőbbekről szól. Az egyenlőbbek odafent ülnek és elvesznek az egyenlőktől. De adnak is. Csak annak értelme nincsen.

A témával kapcsolatban korábban megjelent már egy blogbejegyzés, hasonló témájú oldalon: http://beirokonyv.blog.hu/2016/04/01/ez_nem_trefa_726

Íme a levél, változtatás nélkül:

"A Balaton a maga 59.400 ha területével legnagyobb állóvizünk. Állóvíz... gondolhatnánk a nyugalom tengere, azonban egy hónapja ismét a vadászat korbácsolja habjait. Szerencsére nem váltották fel vadászflották a horgászok csónakjait, és egyetlen vadász sem próbált Jézusként a vízen járva szarvasokat kergetni. Nem, nem erről van szó! Már csak azért sem, mert a Balatonon vízimadaraink nemzetközi egyezményben védett költő és pihenőhelye, ezért a Balatonon vadászni hatóságilag is tilos.

Vagy még sem tilos? Esetleg kötelező? Hogy is van ez???

Tíz éve már egyszer vadászokat fojtogató hullámokat vertek a Balaton habjai. Balatonfüred térségében az erdőn, mezőn, „szárazföldön” gazdálkodó két vadásztársaságtól a pápai székhelyű Bakonyerdő Zrt. állami erdőgazdaság rabolt el sajátos módon vadászterületeket. A hatóság akkor hirtelen döntéssel a Balaton vízfelületét Balatonfüred előtt vadászterületnek minősítette és a szárazföldi területekhez csatolta. A vízzel felduzzasztott vadászterületek több ezer hektárral növekedtek. A vízfelület is állami tulajdon, így a vadászterületbe csatolt vízzel állami többség jött létre, melyet kihasználva a Bakonyerdő Zrt. a Balatonfüredi Erdészetének üzemi területét az évtizedek óta ott gazdálkodó és a magán földtulajdonosok támogatását is élvező vadásztársaságok kárára növelte. A kisemberek, földművesek, öreg vadászbácsik nem akartak mást, csak a saját földjükön vadászni és a terményüket vaddisznóktól megvédeni, azonban ez akkor senkit sem érdekelt.

Az ügy apropója, hogy 10 év után ismét vadászterület határokat jelöl a hatóság, melyben már – törvényi változásokat követve – a helyi Kormányhivatalok oszthatnak 20 évre vadászterületeket. Kormányzati körök a határjelölések előtt tudni vélték, hogy az állam sehol nem akar keresztülnyúlni a helyi földtulajdonosi érdekein és a hatóság képviselői is fennhangon hirdették, hogy az eddigi vadászterület határokat csak a lehető legkisebb mértékben és kizárólag a biztos határazonosítás érdekében – út, vasút, patakmeder vonalakra – igazítják.

A Balaton-parti vadásztársaságokat azonban úgy tűnik Veszprém, Fejér és Zala megyék kormányhivatalai ismét megfürdették, több ezer hektár Balaton vízfelület vadászterületekhez csatolásával. A háttérben húzódó érdekcsoportok és ötletgazdák még arra sem ügyeltek, hogy a Balaton egységes vadászati kezelése mögé bújtassák tervüket, mert Somogy megyében a Balaton – két kivételezett területtől eltekintve – máig nem vadászterület, ahogy azt a józan paraszti ész is diktálná.

Nézzük mit ír erről a törvény:

„Vadászterület… ahol a vad a szükséges táplálékot megtalálja, természetes szaporodási feltételei, valamint ... mozgásigénye, búvóhelye, nyugalma adott.”
„ A vadászterület határának megállapításánál figyelemmel kell lenni: … a vad mozgási körére, életfeltételeire,..; a biztonságos vadászat lehetőségére;...a vadászterület határának egyértelmű azonosíthatóságára, tartósságára és nyomon követhetőségére.”

Most ezt gondoljuk végig a Balaton vízfelületére értve. Különösen ott ahol a víz közepén, vagy két község vízfelületen húzódó határán kellene „egyértelműen beazonosítható” határjeleket keresnünk. Ki fogják bójázni a vadászterület határokat? Ugyan már... nem csak a józan ésszel ellentétes mindez, de a Vadászati Törvénnyel is!

Fischer József a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálat-vezetője vadgazdálkodási tevékenységéről 2015. november 13-án nyújtott áttekintésében így fogalmazott erről: „három vadgazdálkodási egység tartozik a nemzeti parkhoz … a Badacsonyi területhez a Balaton egy része is hozzátartozik, ez egy hatósági állásfoglalás alapján a vadászterület részének tekintendő, ... pedig a Balaton vízfelülete ... vadászati kíméleti területnek minősül, tehát vadgazdálkodási szempontból hasznosíthatatlan... Ez a helyzet rendezésre vár...”

Kik döntenek így és miért?

A Kormányhivatalok látják el a vadászati hatósági feladatkört, így a döntést a megyei kormánymegbízottak szignálják, de a szakminisztérium szükség esetén kézi vezérléssel is „be tud segíteni”. A vadászterületek kialakításának ügyét dr. Bitay Márton Örs a Földművelésügyi Minisztérium, állami földekért felelős államtitkára irányítja, akiről sokan tudni vélik, hogy legalább annyira a Miniszterelnökséghez, mint kenyér adó minisztériumához kötődik és nevéhez fűződik többek közt az elhíresült Földet a gazdáknak program végrehajtása is.

A miértekről még csak találgatni lehet és ahogy mondani szokták minden bizodalmunk Pártunkban és Kormányunkban, de az előzmények és a törvénnyel szembemenő határkijelölés bizalmatlanságra adnak okot. Az azonban biztosnak látszik, hogy ezek a hullámok cunamiként söpörhetik el a jelenlegi vadászatra jogosultakat, de akár a veszélyes vizekre tévedt hajók kapitányai hídjait is megroppanthatják.

- JR -"

Javallom, mindenki gondolkodjon el a fent leírt dolgokon..

http://erdozugas.blogstar.hu/./pages/erdozugas/contents/blog/27246/pics/lead_800x600.jpg
Balaton,Hírek,mutyi,sógor-koma,törvény,vadászterület
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?